#TöbbKötÖssze | TASZ

#TöbbKötÖssze

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

„Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.”

Súlya van annak, ha ön hallgat.

Nemzeti egységről aligha beszélhetünk ott, ahol a közbeszédet és a közérzetet a gyűlölködő megnyilvánulások határozzák meg. A választások közeledtével tartunk tőle, hogy a gyűlöletkeltés ismét a kampány központi elemévé válik akár a hatalomban lévők, akár az odatörekvők oldalán. Az ország vezetői évek óta állítják a céltábra közepére azokat, akik kritikát fogalmaznak meg a hatalommal szemben, vagy bármely csoportot, amelynek kirekesztésétől politikai hasznot remélnek. Mindez nem a magyar társadalom szándéka és érdeke: hatalmon lévő politikusok nyilatkozatai, közpénzmilliárdokon vett hirdetések, a köz helyett a hatalmat szolgáló állami média tüzelik a gyűlölködést. A hatalmat gyakorlók ahelyett, hogy a társadalmi csoportok közötti megértésért dolgoznának, jószándékú magyar emberekkel hitetik el, hogy vannak, akik a létüket fenyegetik, ezért velük szemben bármi megengedhető.Súlya van annak, ha ön hallgat, mert a szó nélkül hagyott gyűlölet begyűrűzik az emberek közé, és félelmet és erőszakot szülhet. Gondoljunk csak az Auróra és a Pride közössége ellen történt szélsőséges megmozdulásokra, az egyre nagyobb gyakorisággal megjelenő rasszista és idegengyűlölő falfirkákra, vagy a budapesti utcákon rendszeresen kiragasztott  antiszemita és mocskolódó plakátokra.  

Hogyan testesítheti meg a nemzet egységét, aki elnéz a gyűlöletkeltés felett? Hiszem, hogy Magyarországon nem attól lesz jó élni, ha mindenkit kitaszítanak, aki a vélt többségtől különbözik. Attól lesz jó itt élni, ha mindenkinek helye van a társadalomban, ha a különbségek helyett azt keressük, ami közös bennünk és együtt dolgozunk a problémák megoldásán. Önnek kötelessége felszólalni és tenni ezért, hiszen a nemzet nem egyetlen pártot vagy ideológiát jelent, és nincsenek másodrendű tagjai, mindenki része, akinek Magyarország a hazája, vagy bárhol a világon magyarnak vallja magát.

Járjon el felelős államfőként, és ne maradjon tétlen a kormányzati szinten szított gyűlöletkeltéssel szemben! Ne hunyjon szemet, és ne maradjon szótlan a választások közeledtével, amikor a hatalomhoz ragaszkodó vagy odatörekvő politikusok a társadalom további megosztásával, a gyűlölködés kiélezésével akarnak győzni! Ne legyen az a köztársasági elnök, akinek csak a hallgatására tud emlékezni az utókor!

Mielőbbi fellépésére számítva, üdvözlettel: